Project C: újabb Lada prototípus

2007.08.31. 13:46

A Genfben bemutatott Concept C négyajtós testvérmodelljét Moszkvában állította ki a Lada.


A sportos háromajtóssal szemben a modern vonalú kompakt szedánt kényelmes családi autónak szánják. A tervezésnél elsősorban az orosz piac igényeit vették figyelembe: a futóművet a helyi útviszonyoknak megfelelően hangolták, és a tervezésnél arra is figyeltek, hogy a típus olcsón gyártható legyen. A formaterv többé-kevésbé megfelel az aktuális divatnak, bár sem különösebben szépnek, sem feltűnőnek nem mondanánk.


A prototípus felszereltsége szintén meglehetősen korszerű, a korábbi Lada modellekéhez képest legalábbis mindenképp: szervokormány, blokkolásgátló, elektronikus fékerő-elosztó, vezetőoldali légzsák, elektomos ablakemelő és ISOFIX bekötési pontok is találhatók az autóban. Ráadásul a gyáriak szerint a végleges változat opciós listáján a légkondicionáló, további légzsákok, és az ESP is megtalálható lesz. Az AvtoVAZ közleménye szerint a Project C már nagyon közel áll ahhoz a típushoz, amelyet 2009-től gyártani szeretne a cég.

A tervezéshez és a gyártás előkészítéséhez a Magna-Steyr segítségét is igénybe veszik, ennek köszönhető, hogy a Projekt C lényegében a kor színvonalán álló konstrukció. Az egyetlen kérdés az marad, hogy az AvtoVAZ elő tudja-e teremteni az új típus gyártásához szükséges anyagi fedezetet.