A Porsche felvásárolja a Volkswagent?

2007.09.03. 11:33

A legújabb pletykák szerint a stuttgarti sportkocsigyártó újabb részvénycsomagot vásárolna, megszerezve a Volkswagen-csoport részvényeinek 51%-át.

A hírt, amely egy német hetilapban jelent meg, egyelőre cáfolja a Porsche vezetése, de ez a világon semmit nem jelent. A korábbi részvényvásárlások előtt is ugyanígy tettek. A Porsche birtokában van jelenleg a Volkswagen 31%-a, s ha igazak a hírek, most újabb 20% megvételére készülnek. A korábbi főrészvényest, Alsó-Szászország tartományt vásárolnák ki a cégből.

Elemzők szerint a lépés hátterében a Porsche túlélési taktikája húzódik meg: a Volkswagen felvásárlásával szeretnék elérni, hogy mentesüljenek az EU által tervezett szigorú szén-dioxid-kibocsátási korlátozások alól. A tervek szerint ugyanis minden autógyártónak 130 g/km-re kellene leszorítani Európában forgalmazott típusai átlagos szén-dioxid-emisszióját 2012-ig, ami a Porsche esetében csaknem lehetetlen feladat.

A legtakarékosabb modelljük, a Cayman alapváltozata is 222 gramm szén-dioxidot ereget a levegőbe kilométerenként, a legiszákosabb, a Cayenne Turbo pedig 358 grammot, így kicsi rá az esély, hogy a következő szűk öt évben képesek volnának megfelelni a szigorú határértéknek. Ha azonban valahogy elérik, hogy az EU a Porsche típusait a VW-csoport modelljeivel együtt vizsgálja, akkor nem kell a teljes modellválasztékukat drasztikusan átalakítaniuk, esetleg kivonulniuk az európai piacról.