Lotus: két új típus az évtized végéig

2007.09.05. 15:24

Az apró brit sportkocsigyártó vezérigazgatója beszélt cége rövid távú terveiről.

Mike Kimberley elmondta, hogy két típust mutatnak be rövidesen: az egyik az Esprit rég várt utódja, amely 2009-ben érkezik, a másik pedig egy teljesen új, 2+2 üléses túrakocsi, amelyet az Elise és az Europa fölé, de az Esprit alá pozicionálnak. Erről a típusról annyit tudunk, hogy alumínium vázszerkezettel és szálerősítésű műanyag karosszériával épül, várhatóan hathengeres motort építenek bele, középre, ahogy az összes többi Lotusba is, és az Europával szemben nem az Elise alapjaira épül.

Az Espritről a Kimberley egyelőre csak annyit mondott, hogy egy igen nagy presztízsű autógyártóval közösen fejlesztik. A Lotusnak természetesen elsősorban a motort és a hajtásláncot kell más cégtól beszereznie, de az igazgató megjegyzése miatt valószínűtlen, hogy a cég a korábbi szállítói egyikétől – a GM-től vagy a Toyotától – venné a szükséges alkatrészeket. Korábban a BMW, sőt, a Mercedes neve is felmerült lehetséges motorszállítóként, de a legújabb pletykák szerint az Aston Martin lehet a Lotus partnere, amely a Lotus karosszériaépítési technológiája segítségével alakította ki aktuális kínálatát. A Vantage V8 motorja valóban jó választás lehet a Lotus Elise számára, és ennek a motornak az átadásával az Aston Martin is jól járna, hiszen így csökkenthetné saját gyártási költségeit is.

Ugyanakkor a vezérigazgató azt is világossá tette, hogy mi az, amit nem terveznek. Hiába várunk orrmotoros kupéra, és nagy testű hobbiterepjáróra: ilyen modelleket egyelőre nem fejleszt a Lotus.