Perrel fenyegeti a Porsche az EU-t

2007.09.18. 09:27

A téma ismét a szén-dioxid-kibocsátás tervezett szigorú korlátozása, amely a Porsche szerint sérti a tisztességes verseny elvét.


Galéria - kattintson a képre

Az Európai Unió az autógyártók termékeinek átlagos szén-dioxid-emisszióját 120 g/km-re szeretné leszorítani 2012-re, amit a Porsche más sportkocsigyártókkal és luxusautó-gyártókkal együtt aligha lesz képes akár csak megközelíteni is. A jelenlegi modelljeik kibocsátása 200-300 g/km között mozog, és ennél sokkal alacsonyabb nem is nagyon lehetne a Porsche modellekre jellemző motorteljesítmény és üzemanyag-fogyasztás mellett. A Porsche egyelőre persze csak fenyegetőzik. Egyelőre megpróbálja meggyőzni az EU politikusait, hogy piaci szegmensenként határozzák meg a szén-dioxid-kibocsátási határértékeket, de ha ezzel a módszerrel nem ér el valamilyen eredményt a cég vezetése, akkor jogi úton próbálja meg érvényesíteni az érdekeit.

A harcban valószínűleg más gyártók is a Porsche mellé állnak. Elsősorban a nagy német prémium márkák, így az Audi, a BMW és a Mercedes érdekelt abban, hogy a szigorú szabályozás a jelenleg tervezett formában ne lépjen életbe, de más sportkocsigyártókat – például a Lamborghinit vagy a Ferrarit – is érzékenyen érintené a szén-dioxid-kibocsátás ilyen drasztikus korlátozása.