Újfajta helyváltoztató szerkezet a Suzukitól

2007.10.01. 15:56

A Tokyo Motor Show egyik meghökkentő meglepetésének ígérkezik a Suzuki tanulmánya, amely meglehetősen távol áll a hagyományos értelemben vett autóktól.

A szerkezetet PIXY+SSC-nek hívják, ami ki is fejezi a lényeget: nem egy járműről van szó, hanem háromról. Az SSC hasonlít leginkább egy mai autóra doboz-formájával és négy kerekével, bár fura arányai miatt inkább kötélvasút-kabin jut róla az eszünkbe. Ez a guruló ládikó szállítja hosszabb távon az egyszemélyes PIXY-ket, méghozzá egyszerre kettőt. A PIXY nem sokkal több, mint egy guruló kabát: magas, rövid, keskeny, viszonylag lassú haladásra képes, és nincs is túl nagy hatótávolsága, de mégis véd az időjárás és a lábak elfáradása ellen, és könnyű vele parkolni a zsúfolt belvárosokban.

A Suzuki szerint ezzel a kombinációval lehetne megoldani a nagyvárosok zsúfolt közlekedésének problémáját: rövid távon elég mozgékonyságot nyújtanak az egyszemélyes kapszulák, hosszabb utakra pedig a városközponton kívül elhelyezett SSC-kbe gördülve vállalkozhatnak a különleges közlekedési rendszer felhasználói. Azt persze a japánok sem gondolják, hogy a szokatlan koncepció hamar valósággá válhat, de azt mondják, 2030 környékén be lehetne indítani a szériagyártást.