2007.10.02. 10:51

Úgy néz ki, a szupertakarékos, cseppforma jármű valóban kapható lesz egy éven belül, és még az ára sem lesz csillagászati.


Galéria - kattintson a képre

Korábban csak néhány korai három dimenziós modell mutatta, hogy hogyan képzelik a környezetbarát közlekedési eszközt a Accelerated Composites nevű apró vállalkozás szakemberei. Nem is nagyon hittük, hogy az elképesztő ötlet tovább jut ennél a fázisnál, de tévedtünk: a cég már 500 dolláros előlegeket is elfogad az első szériapéldányokra, amelyek várhatóan egy éven belül elkészülnek, és valahogy úgy néznek majd ki, mint a legújabb képeken. A forma ugyan nem lett sokkal köznapibb, de az ajtók és az ablakok már használható méretűek, a lámpák pedig elég nagyok, hogy valóban bevilágítsák az utat.


Galéria - kattintson a képre

Az is kiderült, hogy az alig 400 kilogrammos járműből két változat is készül: egy tisztán elektromos hajtású, kb. 190 kilométeres hatótávolsággal, és egy hibrid, amely beérheti 0,8 liter gázolajjal 100 kilométeren. A korábban célként kitűzött, 20 ezer dollár alatti árat nem tudták tartani, az elektromos kivitel 27 ezer dollárba (4,8 millió forint), a hibrid pedig 30 ezerbe (5,3 millió forint) kerül majd. Az Aptera kétszemélyes cseppautója azonban így sem lesz elérhetetlen, és az árban olyan kiegészítők is benne vannak, mint a GPS navigáció, a tükröket kiváltó kamerarendszer és a tetőre szerelt napcellák táplálta légkondicionáló.

Az Aptera háromkerekű célszerűségéhez nem fér kétség, és még a magas ár is megbocsátható, hiszen a jelképes fogyasztás révén hamar megtérül a plusz befektetés. Ugyanakkor még megbecsülni sem mernénk, hogy mennyit lehet eladni a fura járgányból: ha csinálnak belőle divatot, akkor alighanem csak a legelhivatottabb környezetvédők és sci-fi rajongók lesznek hajlandók nyilvánosan beleülni egy ilyen furcsa tárgyba, amely sehogy sem illik bele az átlagember autóképébe.