Tízmilliárd eurót költ fejlesztésre az Audi

2007.10.08. 13:45

A VW csoport prémium-márkájának vezetője beszélt cége középtávú terveiről. Rupert Stadler szerint a következő öt évben folytatják, sőt, gyorsítják az Audi megújítását. 2012-ig mintegy 10 milliárd eurót költenek új típusok fejlesztésére, és ennek az összegnek csak egy részét szánják a jelenlegi modellpaletta megújítására, így bőven jut majd belőle a választék kibővítésére. Stadler egyelőre nem árult el részleteket, így csak bizonytalan pletykákra támaszkodhatunk.

Ezek szerint az elkövetkező két-három több kisautóval, kupé modellel és szabadidő-autóval bővülhet a választék. Az A7-es kupé például a Mercedes CL és a hatos BMW ellenfele lesz, a Q5-os a BMW X3-ast és a Land Rover Freelandert lesz hivatott megszorongatni, az A1-est pedig a Mini ellenfelének szánják. Emellett mostanság a Q1 jelzésű mini-szabadidőautóról is egyre többet hallani, amely egy nagy hasmagasságú kisautó lehet.

A VW luxusmárkáját sokan kritizálják túlzottan egységes formatervezési gyakorlata miatt is. Az Audi vezetése állítólag ezen is változtatni szeretne: Wolfgang Egger, a cég vezető formatervezője azt ígérte, hogy a jövőben az Audi egyes típusait sokkal könnyebb lesz megkülönböztetni egymástól, mint manapság. Az egyes típusok csak annyira fognak hasonlítani egymásra, hogy ne, okozzon gondot mindet Audiként azonosítani. Sajnos ebből a törekvésből egyelőre nem valósult meg semmi: a márka jelenleg forgalmazott szedánjait a méretükön és felirataikon kívül alig különbözteti meg egymástól valami.