FPV Cobra: a leggyorsabb cirkáló

2007.10.08. 20:16

A legmodernebb amerikai stílusú országúti cirkálókat évek óta Autsztráliában gyártják: az egyik ezek közül a Ford Falcon típusa, amelyből most egy újabb sportváltozat készült.


Galéria - kattintson a képre

Az FPV Cobra motorházába a Boss 302 jelzésű 5,4 literes, négy vezérműtengelyes V8-as motor kerül, amely 405 lóerős, és 540 Nm-es csúcsnyomaték leadására képes. A brutális erejű nyolchengeres a hátsó kerekeket hajtja, egy önzáró differenciálmű és egy hatsebességes, kézzel is kapcsolható ZF automata váltó közbeiktatásával. Jelenleg ez a legerősebb, szériagyártású Ford Falcon, és ezt igyekeztek is kihangsúlyozni a tervezők: a motorháztetőn méretes dudor jelzi, hogy nem valamelyik szokványos hat- vagy nyolchengeres dolgozik alatta, az első lökhárítón hatalmas, trapézforma beömlőnyílás terpeszkedik, a kerekek 19 hüvelykes könnyűfém felnikből és 245/35-ös, alacsony profilú gumiabroncsokból állnak, a kék csíkos fehér festés pedig a legendás Mustang GT350-eseket idézi.

Sajnos a szupercirkálóból legközelebb Angliában bukkanhat fel egy-két példány, hiszen Ausztráliában a kormány a jobb oldalra kerül, így a típus Európa nagy részén alkalmatlan volna a forgalomban való részvételre.