Kumho Epoch: a jövő versenyautója?

2007.10.25. 10:50

Az Epoch a távoli jövőbe repíti a képzeletet, ahol már a versenyautókban is csupa környezetbarát megoldást alkalmaznak.


Galéria - kattintson a képre

A fura jármű teste például bambusznád vázszerkezetből és újrahasznosított autógumiból préselt karosszériaelemekből áll, a hajtását pedig villanymotorokra bízták. Pontosabban a mágneses lebegés jelenségét felhasználó lineáris motorokra, amelyek közvetlenül a gyűrűforma kerekek belső fémkarimáját hajtják, így az autón belül feleslegessé tesznek minden más forgó alkatrészt. Az Epoch egy másik különleges megoldása, és az egyetlen, amely a Kumho profiljához igazán passzol, az elektroaktív polimerből (EAP) készített gumiabroncs. Ez a különleges anyag elektromosság hatására változtatja a formáját, így az abroncs mintázata és formája egyetlen gombnyomással hozzáigazítható az aktuális útviszonyokhoz.

Sajnos mindez még csupán rajzokon létezik. A gyakorlati megvalósításhoz – ha ugyan lesz ilyen – még évekig tartó fejlesztésre lenne szükség, és őszintén szólva nem túl valószínű, hogy a jövőben ehhez hasonló járművekkel találkozhatunk a versenypályákon.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.