Viano X-Clusive: Mercedes luxusbusz sportosban

2007.10.25. 13:22

Japánban nagy divat kényelmes, de semmitmondó luxusfurgonokban utazni, és ezt a Mercedesnél is tudják. Tokióba ezért a Viano minden igényt kielégítő változatát vitték, népszerűsítendő a csillagos márkát.


Galéria - kattintson a képre

A Viano X-Clusive csak nekünk furcsa. A Toyota és a Nissan is kínál hasonlóan puccos kisbuszt, persze kizárólag a belső piac kedvéért. A Mercedes azonban megpróbálta lefőzni a konkurenciát. Az utazóbatárra látványos küszöbtoldatokat, mélyre nyúló lökhárítókat, illetve 18 hüvelykes alufelniket és 245/45-ös gumiabroncsokat szereltek, így a fekete fényezés ellenére egész feltűnő jelenség lett a nagy egyterűből. Ráadásul két erős V6-ost kínálnak a típushoz, egy 3 literes, 204 lóerős turbódízelt, illetve egy 272 lóerős, 3,5 literes benzinest. Ez utóbbival egész dinamikus lett a kisbusz, már a saját kategóriájában, akár 9,5 másodperc alatt elérheti a 100 km/h-s tempót.


A lényeg azonban nem a külső megjelenés, vagy a dinamika, hanem az elképesztő luxust nyújtó belső tér. Az összes ülést világos alcantara borítja, és hátul egymással szemben, egy asztal körül ülhetnek az utasok. Ilyen mozgó nappali-érzést még a legdrágább S osztályban is hiába keresnénk. Ráadásul a hátsó tengely magasságszabályozós légrugózást kapott, így ha a sofőr óvatos stílusban vezet, még az asztalra tett teáscsészéből sem lötyög ki a tartalma.

A Viano X-Clusive természetesen gyártásba kerül, méghozzá többféle változatban. Lesz belőle rövidebb, 4,75 méteres, és hosszabb, 4,99 méteres kivitel, és a fotókon látható fekete mellett ezüst színben is meg lehet rendelni. Várhatóan nemcsak japánban lesz elérhető, de a szigetország módos üzletembereinek körében komoly sikerre számíthat.