Jön az ötajtós Volvo C30-as?

2007.10.30. 09:57

A svéd gyártó vezetése komolyan foglalkozik a praktikusabb C30 változat piacra dobásának gondolatával. A cég kutatási és fejlesztési kérdésekért felelős alelnöke, Magnus Jonsson szerint egy ilyen modell ugyan kevésbé lenne látványos, mint a háromajtós, viszont a vásárlók igényei indokolnák a kifejlesztését, így jelentősen növelhetné a Volvo eladásait, amire nagy szükség volna.

Bár az utóbbi években ismét divatba jöttek a háromajtós kompaktok, a legtöbb gyártó ebben a kategóriában még mindig a praktikusabb ötajtósból ad el többet. A Volvo legnagyobb vetélytársai mind kínálnak is ilyet, az Audi az A3 Sportbacket, a BMW az 1-es sorozat ötajtós kivitelét, a Mercedes pedig az A osztályt. A svédek eredetileg úgy tervezték, hogy a C30-asból nem készítenek ötajtós kivitelt, mivel a kompakt modell azonos alapokra épül a hosszabb S40 és a V50 típusokkal. A felmérések azonban azt mutatják, hogy aki csapott hátú ötajtóst szeretne, az nem vásárol nagyobb típust, inkább a konkurenciánál keres megfelelő autót magának.

Az ötajtós C30-as elkészítésének műszaki akadálya nincs, hiszen a típus ugyanarra a padlólemezre épül, mint a Ford Focus, de a fejlesztés így is elég hosszadalmas folyamat, Ha ma igent mondanának a tervekre a Volvo vezetői, a gyártásra érett autót akkor sem mutathatnák be 2009 vége előtt.