Suzuki SXForce: SX4 Nascar stílusban

2007.10.31. 10:11

Az idei SEMA Show-n a Suzuki is megmutatta, hogyan lehet brutális utcai versenygépet faragni egy unalmasan praktikus kompakt szedánból.


Galéria - kattintson a képre

Az SXForce elnevezésű tanulmányon javarészt a szokásos tuning-trükköket alkalmazták a Suzuki által megbízott kaliforniai Road Race Motorsports szakemberei. A kétliteres szériamotor teljesítményét turbófeltöltő segítségével növelték 143-ról 255 lóerőre. Az amerikai SX4-es automata váltóját ötsebességes kézi váltóra cserélték, a futóművet új rugózó elemek segítségével leültették, és feszesebbé tették. A gyári fékrendszer sem maradt a régi: a hatdugattyús féknyergek és a 355 mm-es első féktárcsák versenypályán is megállnák a helyüket.


Galéria - kattintson a képre

Az impozáns adatok azonban már nem volnának elegendőek, hogy felkeltsék az amerikai közönség figyelmét, ez a SEMA Show-n csak a belépő, ezért az SX4-es külsejét egészen szokatlan stílusban alakították át. Az első lökhárító hatalmas hűtőnyílásai eleve a versenypályák hangulatát idézik, de az SXForce igazán hátulnézetből meglepő. Az ormótlan puttonyt a régebbi Nascar versenygépek stílusát követve tették karcsúbbá: az autó alja a hátsó tengelyvonaltól meredeken emelkedik, a csomagtérfedélen pedig egy viszonylag kis méretű, hátrafelé kilógó légterelőt helyeztek el.

Ahogy a SEMA Show legtöbb tanulmányautója, a Suzuki SXForce is egyedi darab, amely csupán a látvány kedvéért született. Ugyanakkor az az érzésünk, a Road Race Motorsportsnak sikerült, amivel a legtöbb tuningcég hiába próbálkozik: az átalakításokkal egész egyedi hangulatot kölcsönöztek az unalmas kompakt szedánnak.