Hyundai i10: Picanto álruhában

2007.10.31. 14:05

Négy év késéssel ugyan, de bemutatták a Kia kisautójának Hyundaizált változatát. A koreaiak szokatlan módon nem valami nagy nyilvános figyelemben részesülő autókiállítást választottak a premier színhelyéül: a gyártást végző Hyundai Motor India központjában, Új-Delhiben leplezték le a kiskocsit.


Galéria - kattintson a képre

Az i10 fejlesztésénél ugyanazt a stratégiát követte a Hyundai, mint a Kia Cee'd-Hyundai i30 páros esetében. Megtartották a Kia Picanto bevált teherviselő elemeit, viszont azokat a karosszériaelemeket teljesen áttervezték, amelyekhez az alapstruktúra megbontása nélkül hozzányúlhattak. Így aztán a két autó tetővonala, az ajtókeretek formája, a szélvédő, és úgy általában az ablakok aljának vonala feletti rész gyakorlatilag egy az egyben a Picantóról származik, lejjebb viszont teljesen új az i10-es. A formaterv nem különösebben eredeti, egyes részletek határozottan emlékeztetnek más gyártók modelljeire, de sem zavarónak, sem korszerűtlennek, sem teljesen önállótlannak nem mondanánk.


Galéria - kattintson a képre

A Hyundai új kiskocsija ugyan a Kia Picantón alapul, de itt-ott azért továbbfejlesztették. Az 1,1 literes négyhengeres motor terljesítményét például 65-ről 67 lóerőre növelték, és a maximális forgatónyomatéka is emelkedett egy keveset: 97 helyett 101 Nm leadására képes, méghozzá a korábbi 3000-es helyett 2800-as percenkénti fordulatszámon. A motorhoz ötsebességes váltó tartozik, amelyet a műszerfalra költöztetett karral kapcsolhat a sofőr. A hivatalos adatok szerint a tengelytávot is megnövelték a Picantóéhoz képest 1,8 centiméterrel, ami nagy változást aligha hoz a helykínálatban. A Hyundai szerint az i10-es hátul három ember számára is kényelmes, bár az autó méreteit látva arra tippelnénk, hogy ez az állítás legfeljebb kisgyerekekkel, vagy pigmeusokkal számolva érvényes, felnőtt európaiakkal aligha.

Arról, hogy a világ más tájain mikor kezdik el forgalmazni az i10-est, egyelőre nincs pontos információnk, de úgy sejtjük, még az idén, vagy legkésőbb a jövő év elején biztosan megjelenik az új kisautó az európai Hyundai-kereskedésekben.