Hátsó légzsák készül a Toyota iQ-hoz

2007.11.06. 15:33

Az alig három méteres városi mini kifejjelsztése komoly kihívás a Toyotának, amelyre esetenként eddig ismeretlen megoldásokkal válaszolnak a cég mérnökei.


Galéria - kattintson a képre

Az egyik új probléma, hogy az autó rövidsége miatt alig marad hely a gyűrődőzónáknak, így egy ilyen apróság hátsó utasai komoly veszélybe kerülhetnek, ha az ütközés hátulról jön. A Frankfurtban bemutatott tanulmány esetében 30 centi választja el a hátsó üléssort a harmadik ajtótól. Az iQ fejlesztésének főmérnöke, Hiroki Nakadzsima azonban elszólta magát egy ausztrál lapnak adott interjú során, amikor egy hátsó légzsákot említett. "A hátsó utasokat védi majd, és még van néhány problémánk az engedélyeztetésével. De a részletek egyelőre titkosak" - mondta Nakadzsima.

A Toyota 2009-ben szeretné bemutatni az iQ kiskocsit Japánban és Európában, de úgy néz ki, a biztonság terén nem akarnak kompromisszumokat. Nakadzsima szerint az egyik legfontosabb céljuk, hogy az olcsó városi apróság is a legjobb, öt csillagos minősítést kapja meg az EuroNCAP töréstesztjein.