Megérkeztek az új Toyota-GM modellek

2007.11.07. 16:48

Leváltották a két óriáscég közös gyárában előállítótt Pontiac Vibe és Toyota Matrix típusokat. A második generáció lényegében megtartotta elődei jellegzetes stílusát. Továbbra is viszonylag magas építésű, ötajtós kompakt modellekről van szó, erős négyhengeres motorokkal, és fiatalosnak szánt formatervvel.


Pontiac Vibe

A két típus eddig sem hasonlított egymásra túlzottan, de a második generáció esetében még kevesebb közös vonást találunk a Vibe és a Matrix megjelenésében. A Vibe esetében megtartották a harmadik, háromszögletű oldalablakot, és az autó karaktere egészében is emlékeztet az elődjéére. A Matrix azonban teljesen új fazont kapott, az új változatnak vaskos lemezből készült C oszlopa van, így inkább egy kövérkés Corollára emlékeztet, mint az előző generációra. A két típus közti rokonságot egyedül a hasonló arányok, és az azonos tetővonal jelzi, ami törvényszerű is, hiszen a teherviselő elemek azonosak a két autóban.


Toyota Matrix

A Matrix és a Vibe műszakilag sem különbözik egymástól jelentősen, legfeljebb az egyes alkatrészek hangolásában lehet differencia. A motorválaszték tökéletesen azonos, egy 1,8 literes, 132 lóerős és egy 2,4 literes, 158 lóerős négyhengeres közül választhatnak a vásárlók. Váltóból háromféle is van, egy ötsebességes manuális, valamint egy négysebességes, és egy ötsebességes automata alkotja a kínálatot. Ráadásul a Vibe és a Matrix is rendelhető állandó összkerékhajtással. A futómű is ugyanaz. Elöl ugyan MacPherson rendszerű felfüggesztést találunk, hátul viszont teljesen független, multilink rendszerű szerkezet gondoskodik a stabilitásról.

Elődeikhez hasonlóan az új Pontiac Vibe és Toyota Matrix típusok is csak Észak-Amerikában lesznek kaphatóak.