Színváltó autófesték 2010-re?

2007.11.08. 12:50

Úgy néz ki, hamarosan bárki a hangulatához igazíthatja új autója színét. Ezt ígéri legalábbis az a Nissan által támogatott kutatócsoport, amely kifejlesztette a paramágneses festéket.

A különleges anyag nagyon apró vasoxid-részecskéket tartalmaz, amelyek a speciális hordozóanyagban képesek megváltoztatni egymáshoz képesti távolságukat némi elektromos felszültség hatására. A részecskék távolságától függ, hogy milyen frekvenciájú fényt ver vissza, vagy nyel el a festék, azaz a szín elektromos úton megváltoztatható. A megoldásnak persze vannak korlátai: valamiféle áramforrás szükséges a működtetéséhez, különben a festék visszatér eredeti, fehér színéhez, és mindenképp vezető felületre kell felhordani. Autók számára azonban jó megoldás lehet, hiszen adottak a karosszéria elektromos áramot jól vezető fémlemezei, és menet közben az áramellátás is megoldott. Ráadásul a paramágneses festék gyakorlatilag bármilyen színű lehet, és a színváltozás az új feszültség beállítása után alig egy másodperc alatt bekövetkezik.

A kutatók szerint a festék gyakorlatilag elkészült, és már a sorozatgyártás sincs messze: akár már 2010-ben megvásárolhatók lehetnek az első színváltoztató személyautók.