Megindult a lengyelországi Chevrolet-gyártás

2007.11.12. 09:56

Az egykori Daewoo-FSO üzemben elkészült az első Chevrolet Aveo. Egyelőre a négyajtós szedán gyártását kezdték meg Lengyelországban, de 2008 nyarától itt készül majd a nemrég felújított három- és ötajtós, csapott hátú kivitel is.


Galéria - kattintson a képre

A General Motors Lengyelországból szeretné ellátni az Aveo típuscsaláddal az Európai Uniót, és a Szovjetunió utódállamainak egy részét is. Ezért már jövőre évi 60 ezer példányra szeretnék felfuttatni a termelést, 2009-ben pedig már 100 ezer Aveo hagyhatja el az FSO-gyárat. Ekkora kapacitással gyakorlatilag lefedhető a teljes kereslet. Jelenleg az Aveo a Chevrolet legnépszerűbb modellje Európában. Az idén mintegy 79 ezret adtak el belőle a kontinensen, annak ellenére, hogy eddig importvámok is terhelték a Dél-Koreából érkező autókat.

A General Motors egyelőre nem vette saját kezébe a lengyel gyárat, bár a közeljövőben vegyes vállalatot alapít az FSO jelenlegi tulajdonosával, az ukrán UkrAVTO-val. A cégben egyelőre az ukránoké lesz a részvények 60%-a, a GM csak a maradék 40-et birtokolja majd, bár a végleges megállapodás még nem született meg, csupán szándéknyilatkozatot írtak alá a felek.