Muszlim autót készítene a Proton

2007.11.13. 13:29

Különös terveket szövöget a létezés peremén egyensúlyozó maláj autógyártó: az igazhitű muzulmánok számára készítene autót.

A vallás és az autógyártás ilyen fajta összekapcsolása első hallásra fura ötletnek hangozhat, pedig csak egy újabb elkeseredett túlélési kísérlet húzódik meg a háttérben. A Proton ugyanis iráni és török autógyárakkal próbál együttműködést kezdeményezni. Állítólag maga az ötlet is Iránból ered, és nyilvánvaló, hogy a típus elsődleges piaca is az iszlám fellegvárának számító ország lehetne. A muzulmánoknak szánt autó persze nem különbözne jelentősen bármely más köznapi gépjárműtől, csupán olyan praktikus apróságokban, mint a mindig Mekka felé mutató iránytű, a Szent Korán számára kialakított védett tárolórekesz, vagy a fejkendő-tartó.

A Proton komoly problémákkal küzd, amióta a maláj piac megnyílt a külföldi autógyártók előtt. Hazai részesedése a korábbi töredékére csökkent, a külföldi piacokon pedig soha nem is tudott igazán megkapaszkodni a márka. Ráadásul úgy néz ki, hogy a Volkswagennel, a PSA-val és a General Motorssal folytatott tárgyalások is zsákutcába jutottak, pedig a Protonnak sürgősen le kell kötnie valahogy kihasználatlan gyártókapacitását, ha fenn akar maradni. A muszlim autó ötlete tehát életmentő lehet a gyártó számára, főleg akkor, ha a Iránból némi pénz is érkezik a megvalósításra.