Samsung QM5: Renault terepjáró Koreának

2007.11.21. 14:48

Dél-Koreában bemutatkozott a Renault-Samsung rég várt terepjárójának szériaváltozata, a QM5-ös, amely heteken belül kapható is lesz a helyi Samsung Motors kereskedésekben.


Galéria - kattintson a képre

A típus ebben a formájában nem lesz kapható Európában, mégis érdemes rá odafigyelni, hiszen néhány részletét leszámítva – mint a hűtőmaszk kialakítása, vagy a márkajelzés – gyakorlatilag azonos a Renault jövőre bemutatkozó szabadidő-autójával, a Koleosszal. A két autó nem csak műszaki szempontból egyezik meg, de ugyanabban a dél-koreai Samsung üzemben készül majd, azonos gyártósoron. A QM5-ös a Renault, a Nissan és a Samsung Motors szoros együttműködésének eredménye. A padlólemez, és a legfontosabb főegységek nagy része a Nissan Qashqaiból érkezett, a formaterv, és a dízelmotor a Renault munkája, míg a gyártással kapcsolatos teendőket teljes egészében a Samsungra bízták. A típus kétféle motorral készül, egy négyhengeres, kétliteres, 173 lóerős turbódízellel, és egy 2,5 literes Nissan V6-ossal – vélhetően a 210 lóerős VQ25-össel, bár ennek az adatait még nem közölték.

A QM5-ös forgalmazását decemberben kezdi meg a Samsung Dél-Koreába, de már az európai premierre sem kell sokat várnunk: a Koleos bemutatója jövő tavaszra várható, és 2008 második felére már a Renault kereskedésekben is felbukkanhat a típus.