Az Audi gyorsít az RS modellek fejlesztésén

2007.11.27. 11:35

Az Audi sportos modelljeit fejlesztő Quattro GmbH változtat eddigi stratégiáján. Eddig az volt a gyakorlat, hogy csak a modellciklus második felére készítették el az RS változatokat, de Werner Frowein, a gyári tuningrészleg vezetője úgy nyilatkozott, hogy mostantól átütemezik a sportmodellek fejlesztését, így azok az alapmodell bemutatása után két éven belül piacra kerülhetnek.

Ezt úgy érik el, hogy egyszerre több RS változat fejlesztését végzik, egymással párhuzamosan, ami eddig nem volt jellemző: a Quattro GmbH fejlesztői korábban mindig egyetlen típusra koncentráltak. Az aktuális hírek és kémfotó-sorozatok alapján azonban úgy néz ki, most legalább három típus tesztelése folyik. A TT-RS, az RS5 és a V12-es dízelmotorral hajtott Q7-RS is közel áll a sorozatgyártáshoz. Frowein szerint a Quattro GmbH gyártási kapacitásának növelését is megkezdték. Míg az idén csupán 5300 RS4-est és 4000 R8-ast készítettek, addig 2008-ra már 5500 R8-as, 5000 RS6-os és 1000 RS4-es legyártását tervezik, és az újabb modellek bevezetésével párhuzamosan folyamatosan tovább növelik üzemeik termelését.

A változtatásokkal az Audi csupán a BMW és a Mercedes példáját követi. A rivális márkáknál a sportváltozatok régóta a típusválaszték szerves részét képezik, míg az Audi eddig eléggé esetlegesen mutatta be az RS modelleket. Így gyakran előfordult, hogy egy modellváltás után évekig kellett várni az újabb sportváltozatra, miközben a versenytársak gyakorlatilag megszakítás nélkül kínálták az M, illetve AMG jelzésű típusokat.