Ferrari Enzo utód V8-as turbómotorral?

2007.11.29. 12:11

A leggyorsabb utcai Ferrari utódját várhatóan új koncepció szerint építik: a motorteljesítmény növelése helyett a súlycsökkentésen lesz a hangsúly.

A kijelentés a Ferrari utcai autókat fejlesztő részlegének műszaki igazgatójától, Roberto Fedelitől származik, aki egy interjú során vázolta az Enzo 2012-re várható utódjával kapcsolatos elképzeléseit. Fedeli szerint a Ferrarit nem érdekli tovább a lóerőverseny, és bár még nem született meg a végső döntés, elképzelhető, hogy inkább tömegcsökkentéssel próbálják meg tovább javítani leendő csúcsmodelljük képességeit, és nem a teljesítmény további emelésével. "Választanunk kell, hogy hogyan javítunk az Enzo teljesítmény és a tömeg arányán, több lóerővel, vagy kisebb tömeggel. Ha egy alig 1000 kilogrammos autót készítünk az FXX fajlagos teljesítményével, akkor a tömeg csökkentésén lesz a hangsúly, ebben az esetben pedig egy nyolchengeres turbómotorral érhető el a legjobb eredmény" - nyilatkozta Fedeli.

A kizárólag tesztelési céllal megépített FXX 1155 kilogrammos, és 6,3 literes motorjának teljesítménye az idei átépítést követően 860 lóerő, így még mindig 740 lóerőt kellene biztosítani tonnánként, de ha csak az Enzo fajlagos teljesítményének túlszárnyalása volna a cél, akkor egy 500 lóerős V8-as is elegendő volna egy 1000 kilogrammos karosszériához.

A Ferrarinak korábban két nyolchengeres csúcsmodellje is volt. Az eredetileg versenycélokra épített 288 GTO, illetve az F40-es, amely 1987-es bemutatásával megindította a máig tartó teljesítmény- és végsebesség-versenyt a legnagyobb sportkocsigyártók között. Ráadásul a V8-as illeszkedne egy másik ferraris hagyományhoz is. A cég utcai csúcsmodelljei számos esetben a Formula 1-es versenyautók műszaki megoldásait követik, a jelenlegi Ferrari versenyautókat pedig nyolchengeres motor hajtja.

Fedeli elmondta, hogy a végleges döntést egy-másfél éven belül hozzák meg, miután elegendő tapasztalatot szereztek az FXX programmal, amely részben az Enzo utódjában használható műszaki megoldások kifejlesztését célozza.