Dacia lesz a Renault Sanderóból

2007.12.03. 13:41

A Brazíliában tervezett ötajtós Logan-leszármazott gyártását Romániában is megkezdik Dacia márkajelzéssel.


Galéria - kattintson a képre

Korábban úgy nézett ki, hogy a Sandero megmarad latin-amerikai specialitásnak, mint a VW Gol vagy a Ford EcoSport. A legújabb hírek szerint azonban a gömbölyded ötajtósból is világautót csinál a Renault, ami nem is lesz túl bonyolult feladat. A 4,02 méter hosszú gömbölyded ötajtós ugyanis nagyrészt megegyezik a Dacia Logannal. Azonos a hajtáslánc, a futómű, a padlólemez és a többi főegység, egyedül a karosszéria eltérő, így a Sandero nagyobb befektetés nélkül gyártható a Logan gyártósorain.

A legújabb Logan-származék meglehetősen praktikusnak ígérkezik. A csomagtere 320 literes lesz, és a viszonylag hosszú tengelytáv alapján arra következtethetünk, hogy négy felnőtt kényelmesen elfér benne. A motorválaszték alighanem megegyezik majd a Loganéval. A brazil változat az 1,4 literes, 75 lóerős benzines alapmotort ugyan nem kapja meg, a román változatba alighanem ez is bekerül majd.


Galéria - kattintson a képre

A Renault persze könnyen öngólt is lőhet a Sanderóval Európában, hiszen itt egy ideje már forgalmazzák a Clio III típust, amely hasonló méretű, de kisebb a csomagtere, és sokkal drágább. Így csak abban bízhatnak a francia stratégák, hogy a Dacia márka alacsony presztízse, és a Sandero kissé ügyetlen formája révén legalább a kelet-európai Clio-vásárlók egy része megmarad.

A Sandero Brazíliában decembertől lesz kapható, Argentínában pedig a jövő év februárjában indul a forgalmazás. Úgy tudjuk, Európában is megjelenik a típus még 2008 folyamán, méghozzá Dacia-jelvénnyel és a Loganéhoz hasonló árcédulával.