Saját turbófeltöltőket fejleszt a Mercedes

2007.12.04. 09:53

A környezetvédelmi normák szigorodásával párhuzamosan növekszik a turbós személyautó-motorok száma, ezért a Daimler AG nagy üzletet remél az új piactól.

A Mercedes motor- és hajtáslánc-fejlesztő részlegének vezetője, Leopold Mikulic szerint rövid idő alatt Európa harmadik legnagyobb turbószállítójává válhatnak, miután bemutatják saját kínálatukat. Manapság az Európában eladott autóknak durván a fele már turbófeltöltővel készül, mivel ez az alkatrész a korszerű dízelmotorok elengedhetetlen kelléke, és a piac tovább növekszik, mert a szigorodó szén-dioxid-kibocsátási normák miatt egyre több gyártó váltja fel szívó benzinmotorjait kisebb hengerűrtartalmú, turbófeltöltős benzinmotorokkal. A Mercedes jelenleg még külső forrásból vásárolja a turbófeltöltőket: 50%-ukat a Mercedes és a japán IHI vegyes vállalatától, az IHI Charging Systemstől szerzik be, míg a maradék a BorgWarnertől (egykori KKK) és a Honeywelltől (Garrett) származik.

Jelenleg az európai kereslet nagy részét is ez a három vállalkozás elégíti ki, így bőven van még hely újabb piaci szereplők számára is. Állítólag két másik német cég, a dugattyúgyártóként ismert Mahle, illetve a Bosch is hozzálátott a fejlesztéshez, így a személyautó-motorokhoz való turbófeltöltők kínálata rövidesen megduplázódhat.