Rajzon az áramvonalas GM-hibrid

2007.12.11. 12:20

A vázlat egyenesen a General Motorstól érkezett, és állítólag a Chevrolet Volt szériaváltozatát mutatja.

A Volt tanulmányt még az év legelején mutatták be, mint a GM környezetbarát megoldását a jövőre. A hajtáslánca valóban előremutató: alapvetően egy villanyautóról van szó, amelynek az akkumulátorait külső hálózatból, vagy az autóba telepített más energiaforrásból - például egy apró, alkohol-üzemű turbómotor, vagy üzemanyagcella segítségével - lehet tölteni. Ugyanakkor a Volt baltával faragott karosszériája egyáltalán nem tűnik optimális megoldásnak, és erre az ellentmondásra a GM-nél is rájöttek már, ha kellett is hozzá némi idő. Az amerikai gyáróriás a Voltból 2010-re sorozatgyártmányt szeretne készíteni, ezért már elkezdték a fejlesztést, méghozzá úgy néz ki, a szélcsatornában. A rajz épp erről a fejlesztési fázisról készült, amelyben állítólag már most sikerült a tanulmányhoz képest 30%-kal csökkenteni a forma légellenállási tényezőjét, és ezzel elvben akár 20%-kal mérsékelni az átlagos fogyasztást.

A végleges Volt sorozatgyártása persze még nagyon messze van, de úgy néz ki, a GM hasznosnak érzi tájékoztatni a nagyközönséget a fejlesztés részleteiről, így alighanem több hasonló fejlesztési jelentéssel is találkozhatunk majd a következő szűk négy év során.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.