Nissan Forum Concept: guruló társalgó

2007.12.19. 14:45

A Nissan már most, hetekkel a detroiti bemutató előtt közzé tette legújabb tanulmányának első fotóit, és néhány érdekesebb tulajdonságának leírását.


Galéria - kattintson a képre

A Forum egy igazán nagydarab egyterű, amelyet azonban sikerült annyira feldobni néhány formai trükkel, hogy ne hasson unalmasnak. A magas oldalfallal és az alacsony oldalablakokkal elérték, hogy a praktikus dobozforma szélesebbnek és alacsonyabbnak látsszon, mint amilyen valójában. Emellett a LED-es lámpák, az óriási kerekek és a teljesen üvegezett tető is segít valamelyest abban, hogy a guruló hodály érdekesebbnek látsszék.


Galéria - kattintson a képre

A lényeg azonban belül van. A két első üléssort hatalmas, bőrbevonatú fotelek alkotják, amelyek közül a két hátsó el is forgatható. Leghátul egyvefüggő, padszerű ülőalkalmatosságot találunk, amelyen szorosan ugyan, de akár hárman is elférnek. Ez az elrendezés lehetővé teszi, hogy a Forum utasai menet közben egymás felé fordulva beszélgessenek vagy játsszanak, kellemes légkört teremtve hosszabb utakon. Ebben még a belső tér meleg színei is segítenek: a burkolatok és kárpitok barna, drapp és törtfehér színei sokkal barátságosabbnak tűnnek, mint a legtöbb manapság használatos autó-műanyag feketéi és szürkéi.


Galéria - kattintson a képre

A Forum kiterjedt kamerarendszerrel igyekszik tájékoztatni a vezetőt mindenről, ami az autóban és azon kívül történik. Az Around View Monitor fantázianevű parkolássegítő rendszert a tükröket kiváltó kamerák egészítik ki, sőt, a sofőr, vagy a mellette ülő utas - alkalmasint apuka vagy anyuka - a műszerfalon elhelyezett monitoron a hátsó dühöngőt is szemmel tarthatja. Ráadásul a fegyelmezéshez is segítséget nyújt a rendszer. Az elöl ülők hangja egy gombnyomással kihangosítható, és eközben a fedélzeti szórakoztató rendszer hangja is elhalkul, így biztos, hogy a szülői intelmeket mindenki jól hallhatja az autóban.

A Nissan egyterű egyelőre csak tanulmány, de a japán gyártó azt ígéri, számos megoldását átmentik a későbbi szériamodellekbe. Reszkessetek, gyerekek!