Elektromos kisautót tervez a Pininfarina

2007.12.22. 09:59

A négy személyes, tisztán villamos hajtású modell elkészítéséhez a francia Bolloré Group nyújt segítséget az olaszoknak.

A típust elsősorban városi használatra szánják, így a Pininfarina szerint elég lesz a tervekben szereplő 250 km-es hatótávolság, a 4,9 másodperces gyorsulási idő 0-ról 50 km/h-ra, és a 130 km/h-s végsebesség. A francia partner által gyártott lítium-fémpolimer akkumulátorokkal ezek az értékek állítólag gond nélkül tarthatók, miközben a kompakt, gondozást nem igénylő cellák élettartama legalább 200 ezer kilométer. Egy teljes feltöltés időigénye az előzetes számítások szerint mintegy öt óra lenne, de a teljesen lemerült akkumulátorok már öt perc feltöltéssel 25 km megtételéhez elegendő energiát vehetnek fel, így nem fenyeget az a veszély, hogy a villanyautó feledékeny tulajdonosa napi rendszerességgel kénytelen a városban hagyni járművét.

Bár egyelőre még egyetlen, tisztán elektromos személyautóról sem tudunk, amely pénzügyi szempontból is sikeres lett volna, a Pininfarina merész terveket szőtt a típus köré. Évente mintegy 15 ezer példányt szeretnének eladni belőle a 2010-re tervezett bemutató után, abban a reményben, hogy a típus segíthet eltartani a két éve veszteségesen működő céget.