Versenyautó készült az Audi R8-asból

2007.12.27. 13:21

Az R8 típusjelzés korábban az Audi versenyautóit jelölte, a kódot újabban viselő szériamodellel azonban még nem versenyeztek eddig. Egy kis holland cég, a Creventic BV jóvoltából azonban változik a helyzet: a Dubaiban rendezett 24 órás versenyen indítják a CR8 névre átkeresztelt típust, természetesen alapos átalakítások után.


Galéria - kattintson a képre

A kötelező versenykellékeken - a bukókereten, a kagylóüléseken, a biztonsági üzemanyagtartályon és az ötpontos biztonsági öveken - kívül elsősorban a futómű, a fékrendszer és a karosszéria átdolgozására adtak lehetőséget a szabályok. A motor mechanikus elemeihez nem nyúlhattak a holland tuningmesterek, így a 4,2 literes V8-as az elektronika átprogramozása után alig lett erősebb: a teljesítménye 430 lóerőre nőtt. Ennek ellenére a CR8-as sokkal jobban gyorsul, mint az utcai R8-as, mivel kb. 300 kilogramm súlyfeleslegtől sikerült megszabadítani. A versenygép így 1350 kilogrammot nyom, amit a szigetelések és más felesleges alkatrészek eltávolításával, illetve sok szénszálas műanyag karosszériaelemmel sikerült elérni.

A Creventicnél abban reménykednek, hogy a CR8-assal sikerül nyerni január 12-én Dubaiban - ahol 2007-ben egy BMW Z4 M győzött -, és ezzel felkelteni a privát csapatok érdeklődését az autó iránt. Ha a terv sikerül, és megérkeznek az első komoly megrendelések, akkor a kis holland cég már a 2008-as versenyszezonra eladhat néhányat a könnyű R8-változatból.