BMW turbódízel Amerikának

2008.01.03. 11:23

A Mercedes után a BMW is elkészült saját, alacsony nitrogén-oxid-kibocsátású dízelmotorjával, amelyet először Észak-Amerikában dob piacra.

Maga a motor nem ismeretlen, ugyanaz a háromliteres, két turbófeltöltős soros hathengeres, amelyet a 335d és 535d típusokba szerelve már rég kapni lehet Európában. Az egyetlen újdonság, hogy a teljesítmény 265 lóerőre csökkent, de cserébe a motor most már megfelel az Amerikai Egyesüt Államokban érvényes összes környezetvédelmi előírásnak, így az ország mind az 50 államában beindíthatják a forgalmazását 2008 második felében. A nagy teljesítményű dízelmotor egyelőre kétféle modellbe kerül be az amerikai piacon: a 335d-be, és az X5-ös xDrive35d jelzésű kivitelébe. Így a BMW legnagyobb riválisa, a Mercedes nyomába eredhet, amely jelenleg egyedüliként kínál korszerű dízelmotoros személyautót az Egyesült Államokban.

Az egyelőre még alig létező amerikai dízelpiacra persze más gyártók is be szeretnének lépni. Már a VW és több japán gyártó is kilátásba helyezte, hogy dízelmotoros típusokkal jelentkezik az évtized végéig, de úgy néz ki, a két német prémium gyártó volt képes elsőként a szigorú kaliforniai határértékek alá szorítani saját motorjainak nitrogén-oxid-kibocsátását.