Kidobják a Cadillac V8-as motorját

2008.01.04. 09:52

A legfrissebb hírek szerint a GM leállítja legkorszerűbb V8-as motorcsaládjának fejlesztését, mivel a vásárlók az utóbbi néhány évben a hathengeres Cadillaceket részesítik előnyben.

A 4,6 literes Northstar motor a GM egyetlen négy vezérműtengelyes, 32 szelepes nyolchengerese, amelyet komplikált felépítése, illetve az ebből fakadóan magas előállítási költsége miatt kizárólag a Cadillac modelljeibe szerelnek. A V8-as 1992-es bemutatásakor egyike volt a világ legkorszerűbb motorjainak. Ám a fejlesztésére épp az alacsony példányszám miatt elég keveset költöttek az utóbbi években, így ma már alig tud többet, mint a Cadillac modellekben használt hathengeresek. A CTS-be szerelt 3,6 literes V6-os például 302 lóerős, a Northstar teljesítménye ugyanakkor 325 lóerő, ráadásul a nyolchengeres durván száz kilóval nehezebb, és átlagosan majdnem két literrel többet fogyaszt 100 kilométren.

A GM eredetileg 2010-re tervezte a Northstar motorok második generációjának bemutatását, de úgy néz ki, a vásárlók érdeklődésének hiányáben erre már nem kerül sor. Inkább a V6-os motorok továbbfejlesztésére koncentrálnak, a legerősebb Cadillac változatokba pedig a Corvette számára gyártott központi vezérlésű, nyomórudas szelepműködtetésű, nagy hengerűrtartalmú, 4-500 lóerős V8-asokat építik.