Saab 9-4X Biopower Detroitban

2008.01.08. 13:29

Úgy néz ki, a General Motorsnál csak összehozták a harmadik típust a Saab számára. A 9-4X egyelőre tanulmányként mutatkozik be a hét végén kezdődő Detroit Motor Show-n. Ennek köszönhető, hogy a kiállításra szánt autó E85 alkohol-benzin keverékkel működő motort kapott – innen a Biopower melléknév.


Galéria - kattintson a képre

Az új Saab a General Motors többi hasonló hobbiterepjárójához, például az Opel Antarához és a Chevrolet Captivához hasonlóan a Theta jelzésű padlólemezre épül, de ez legfeljebb az autó arányain látszik, a formatervén nem. Stíluselemei passzolnak a többi Saab formavilágához, egyetlen részlete sem árulkodik róla, hogy tessék-lássék összeütött Chevrolet-származék volna, mint a 9-7X. A tanulmány-változat kétliteres, négyhengeres, 300 lóerős turbómotort kap, amely benzinnel és E85-tel egyaránt használható, az erőátviteli rendszere pedig összkerékhajtású lesz. Úgy tudjuk, itt is a Haldex legújabb hajtásrendszerét használják, akárcsak a 9-3 csúcsváltozatában, elektronikus vezérlésű hátsó differenciálművel. A sorozatgyártású változat várhatóan elérhető lesz elsőkerék-hajtással, és dízelmotorral is.

A 9-4X várhatóan még az idén gyártásba kerül, bár szokatlan módon Mexikóban, a GM egyik üzemében készül majd, és elsőként az Egyesült Államokban és Kanadában lesz kapható, Európába csak később kezdik szállítani.