Dodge ZEO, a sportos villanyautó

2008.01.14. 11:31

Az idei Detroiti Motor Show egyik leglátványosabb tanulmányát a Chrysler állította ki. Az alacsony építésű ötajtóst a formaterve már önmagában is eladná. Hatalmas, 23 hüvelykes felnijeivel, arasznyi sárvédőíveivel, alacsony tetővonalával és felfelé nyíló ajtóival a Mazda RX-8-ashoz hasonló praktikus sportkocsik csúcsát jelenthetné, már ha valaha is gyártásba kerülne.


Galéria - kattintson a képre

Ilyen, szériagyártásra vonatkozó terv persze nincsen, a ZEO legfeljebb a Chrysler elektomos hajtásláncának tesztelésére alkalmas kísérleti járműként futhat be komolyabb karriert. Az alacsony karosszériába ugyanis villanymotor került, nem is akármilyen: a 268 lóerős szerkezet durván 5 másodperc alatt gyorsítja az autót 100 km/h-s sebességre. Különleges felépítéséből adódóan a ZEO egyébként tökéletes sportkocsi lehetne. 1200 kilogrammos tömegének nagy részét az utastér alá épített Li-ion akkumulátorok teszik ki, a motor pedig a hátsó tengely elé került, így a tömegközéppontja igen alacsonyra, és csaknem középre került. Ráadásul az egy feltöltéssel megtehető 400 kilométeres távolság sem kevés, bár a teljes töltési időről szemérmesen hallgat a Chrysler.

Ha a Dodge ZEO-nak van valami haszna, az az, hogy megmutatja, egy villanyautó nemcsak kicsi és unalmas városi jármű lehet, hanem brutális sportkocsi is. A villanymotor-vinnyogás ugyan kevésbé vérpezsdítő hangélmény, mint egy V8-as bugyborékolása, de megfelelő körítéssel talán ezt is feledtetni lehetne, ha a villamos hajtás technológiája végre eljutna arra a szintre, hogy bárki számára megfizethetővé váljék.