A Nissantól vesz kész autókat a Chrysler

2008.01.16. 14:03

Ma jelentették be, hogy a Chrysler és a Nissan megállapodást kötött: a japán gyártó 2009-től szállít kompakt személyautókat az amerikaiaknak.

A különböző piacokon Versa vagy Tiida néven ismert Nissan típus lépcsős hátú változatát kapja meg a Chrysler, és a szerződés szerint az autókat Dél-Amerikában forgalmazhatja saját márkaneve alatt. "Ez az együttműködés lehetővé teszi a Chrysler számára, hogy olyan járműkategóriákba léphessenbe, ahol jelenleg nem versenyképes" - fogalmazta meg a lényeget Tom LaSorda, a Chrysler elnöke.

Az amerikai gyártó további együttműködést fontolgat a Nissannal, ami nem meglepő. A Chrysler kisebb típusait korábban a Mitsubishi által tervezett alkatrészekre építette, de ez a kapcsolat a Daimler vezetésének köszönhetően megszakadt. Így a legkisebb detroiti gyártónak új partnerek után kell néznie, ha nem akarja felvállalni azokat a hatalmas költségeket, amelyek két-három új platform kifejlesztésével járnának.

A mostanihoz hasonló típusvásárlások persze csak átmenetileg jelenthetnek megoldást, hosszabb távon egy komolyabb stratégiai partnerre lesz szüksége a cégnek, ha versenyképes akar maradni.