Egymilliárd autó 2010-re?

2008.01.17. 09:19

Egy autóipari elemző cég, az R. L. Polk előrejelzése szerint az évtized végére hat lakosra jut majd a egy autó, azaz a gépjárművek száma a Földön elérheti az egymilliárdot.

Ráadásul a növekedés itt nem áll meg. A rá következő öt évben további 20%-kal nőhet az autók száma. A növekedés zöméért a tanulmány szerint Ázsia, Dél-Amerika és Kelet-Európa lesz a felelős, mivel ezek a piacok még messze nem telítettek, méghozzá az olyan olcsó kiskocsiknak köszönhetően, mint a nemrég bemutatott Tata Nano . Ázsiában például az autók számának 43%-os emelkedése várható 2010-ig, míg Észak-Amerikában, ahol már most telített piacról beszélhetünk, csupán 8%-ra becsülik a várható növekedést.

Nem kell megszállott környezetvédőnek lennünk, hogy megjósoljuk, mindez még a károsanyag-kibocsátási szabványok szigorodása mellett sem jelent semmi jót: emelkedő szén-dioxid-, nitrogén-dioxid- és koromkibocsátásra, illetve drasztikusan emelkedő üzemanyagárakra számíthatunk, hogy a hosszabb távú hatásokat ne is említsük. Egy autós szaklap hasábjain talán groteszkül hat, de az előrejelzések alapján az egyetlen épeszű tanács, amit adhatunk: mindenki szálljon buszra, ha teheti.