Groteszk kínai kisautók Amerikában

2008.01.17. 10:03

Sokszor úgy tűnik a kínai autótervezők csak a másoláshoz értenek, de ez is csak egy félrevezető általánosítás. Ezt bizonyítják legalábbis Li Guangming, egy kínai formatervező bizarr négykerekűi, amelyek akkor is furcsák volnának, ha a fényezésük nem volna kanárisárga.


Galéria - kattintson a képre

A három, gyermekjátékra emlékeztető furcsaságot a Detroiti Motor Show-n állították ki. A Detroit Fish (detroiti hal) fantázianevű modell a legnagyobb méretű darab: ebben az amorf, ajtók nélküli járgányban, amely úszni is képes, négy személy fér el. Nagyon hasonló felépítésű, de egy számmal kisebb a fedett golfautókat idéző, kerekded Piece of Cloud (felhődarabka), amely két személy szállítására alkalmas. A harmadik tanulmány, a Book of Songs (énekeskönyv) emlékeztet leginkább egy hagyományos értelemben vett autóra, bár ezt is nehéz komolyan venni: kerek fülkéjével és hosszú, bumfordi orrával túlméretezett görkorcsolya-cipőnek is nézhetnénk.


Galéria - kattintson a képre

A tervező azt mondja, a tanulmányok egyik célja, hogy megmutassa, hogyan kellene különbözniük a kínai autóknak a világ többi részén gyártottaktól, de így is kevéssé érezzük valószínűnek, hogy a távol-keleti ország autóipara harapna rá Li ötleteire. Sokkal valószínűbb, hogy a játékgyáraktól kap majd kedvezőbbnél kedvezőbb ajánlatokat, a három tanulmányon felbukkanó formák ugyanis a 3-6 éves korosztályban számíthatnak a legnagyobb sikerre.