Exige Sprint: évfordulós Lotus

2008.01.23. 09:41 Módosítva: 2011.03.26. 18:15

A Hethelben működő Lotus gyár 40. születésnapjára készült el a különleges Exige változat, amely az 1971 és '73 között gyártott Elan Sprint színeit viseli.

A kisszériás típusváltozattal lényegében egy évet késtek, hiszen Hethelben már 1967-ben megindult a termelés, de a csúszás szándékos. Az autóból összesen negyven példány készül, és mindegyik egy-egy évet jelképez a Lotus történetéből, 1982, a céget alapító Colin Chapman halálának éve azonban kimarad a sorból. Az Exige Sprint a speciális fényezéstől eltekintve nem több egy szokványos Exige modellnél, amelybe gyárilag beépítik a kompresszoros Toyota-motor teljesítményét 243 lóerőre emelő gyári sportcsomagot, és a légkondicionálót. A festés viszont aligha lehetne látványosabb: háromszínű, akárcsak az egykori Elan Sprinté, alul fehér, felül sárga, a két szín határán pedig egy arany csík fut végig. A szokatlan színösszeállítást fekete keréktárcsákkal teszik teljessé. Természetesen minden autóban ott a sorszámot igazoló táblácska, és egy könyv is jár minden Exige Sprinthez, amelyben a Lotus elmúlt negyven évének története olvasható.

Sajnos úgy néz ki, a látványos Exige különkiadást csak Nagy-Britanniában fogják forgalmazni, mivel az összes példányba jobb oldalra kerül a kormány, és egyetlen példányért 42 550 fontot, azaz átszámítva 14,6 millió forintot kérnek.