160-nal az autópályán - Ön megszavazná?

2008.01.23. 14:28

Az Országos Választási Bizottság hitelesített egy népszavazási kezdeményezést, amely az autópályákon érvényes maximális sebesség növeléséről kérdezné a lakosság véleményét. A kérdés így hangzik: Egyetért-e ön azzal, hogy a magyarországi autópályákon a belső sávban a megengedett legnagyobb haladási sebesség 160 km/h legyen?

A hitelesítés ténye önmagában persze még nem jelenti azt, hogy valóban lesz is népszavazás. Ehhez az kell, hogy senki ne támadja meg a kérdés szövegét az Alkotmánybíróság előtt, majd 200 ezer állampolgár támogató aláírását is össze kell gyűjteni. A kezdeményező, Bíró Zoltán tehát nagy fába vágta a fejszéjét, de az első akadályon, az OVB hitelesítő eljárásán már túl van. Saját bevallása szerint azért kezdeményezte a népszavazást, mert a sebességkorlátozás 160 km/h-ra emelése miatt csökkenhet az autópályák zsúfoltsága, és persze a menetidő: Budapestről Hegyeshalomig, vagy Szeged határáig így nagyjából egy óra volna az út, szabályosan közlekedve.

Tény, hogy a magyarországi autópályák többségének belső sávjaiban gyakorlatilag már most is 160 km/h körül van a jellemző sebesség. A szabályos, 130-as tempó ritkán elegendő, hogy a belső sávban maradhasson valaki akár egy hosszabb előzés erejéig, anélkül, hogy jelentősen fel ne torlódnának mögötte a gyorsabban érkezők. Abban egyelőre a szakértők közt sincs egyetértés, hogy a nagyobb tempó hogyan befolyásolná a baleseti statisztikákat. Egyes vélemények szerint jelentősen romlana a helyzet, míg mások szerint akár csökkenhetne is a balesetek száma.

A sebességkorlátozás emelésére mindenesetre vannak törekvések más, közeli országokban is , és időről időre itthon is előkerül a téma. Talán mi is szavazhatunk róla, hamarosan.