A GM is apró turbómotort fejleszt

2008.01.29. 12:45

A Fiathoz és a Volkswagenhez hasonlóan a GM is egy 1,4 literes, turbós benzinmotort készül bemutatni, amellyel a nagyobb hengerűrtartalmú szívómotorokat szeretnék kiváltani, és nem csak Európában.

Magáról a motorról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a teljesítménye 140 lóerő körül lesz, és ugyanarra a motorblokkra épül, mint az Opel számos modelljében alkalmazott 90 lóerős Twinport Ecotec. Ezzel a motorral kiválthatók lennének a jelenleg használt 1,8 és 2,2 literes négyhengeresek, az átlagfogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentése mellett. A GM már most is többféle négyhengeres turbómotort készít, így van 1,6 és 2 literes változat is, de ezek leginkább sportos modellekbe kerülnek be, szemben az új 1,4 literessel, amelyet nagy tömegben eladható típusokba szánnak Európában és Észak-Amerikában egyaránt.

Nálunk valószínűleg az Opel Astra, és talán a Vectra utódja kaphatja meg, míg Észak-Amerikában a Chevrolet Cobaltba és testvérmodelljeibe építhetik be az új négyhengerest.