Veterántuning: Ford A Cosworth-motorral

2008.01.30. 14:08

A finn Makela Auto Tuning a világ egyik leggyorsabb faküllős személyautóját mutatta be a napokban.


Galéria - kattintson a képre

Az ötlet finoman szólva is groteszk, egy 1929-es Ford Model A-ba egy 250 lóerős versenymotort szereltek. A Cosworth BDA jelzésű, 1,8 literes, 16 szelepes négyhengeres lassan maga is veterán korba lép: az Escort versenyváltozataiba szerelték az 1980-as évek első felében. A MAT szakemberei azonban megoldották, hogy a fura kombináció jól mutasson. A két vezérműtengelyes motorhoz olyan szívórendszert szerkesztettek, amely tökéletesen illeszkedik a Model A stílusához, és majdnem teljesen eltakarja a zöldre festett blokkot. Még arra is figyeltek, hogy az autó hangja is korhű maradjon. Egy kapcslóval módosítható a BDA gyújtásvezérlésének beállítása, és ezzel előcsalható belőle az eredeti, 3,3 literes négyhengeresre jellemző durrogás.

Az átalakítás lényege persze az volt, hogy az öreg Ford egy picit jobban szedhesse a lábát, és e tekintetben teljes a siker. A Model A öt másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s sebességet, és akár 200 km/h-val is száguldhat, már ha valaki megkockáztatja, hogy a magas építésű batárral ilyen gyorsan haladjon.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.