Végveszélyben a Chrysler?

2008.02.05. 11:47

A Chrysler egyik legnagyobb beszállítója, a Plastech csődöt jelentett, és leállította a szállítást az amerikai gyártó üzemeibe.

Egyelőre négy üzemet kényszerült azonnal leállítani a Chrysler vezetősége, de könnyen lehet, hogy a maradék tízben is kénytelenek lesznek beszüntetni a termelést, ha kulcsfontosságú beszállítójuk továbbra sem szállít. A Plastech nemcsak a Chryslernek szállít alkatrészeket, hanem a Fordnak, a GM-nek és a Toyotának is, de a legkisebb detroiti gyártó a legfontosabb üzletfele. Több mint 500 különféle alkatrészt, ajtópaneleket, motorháztetőket és egyéb préselt karosszéria-elemeket gyártanak a Chrysler számára.

Egyes elemzők szerint még az is elképzelhető, hogy a Plastech az amúgy is anyagi problémákkal küzdő Chryslert is csődhelyzetbe viheti, mivel az alkatrészek gyártásának áthelyezése akár hónapokba, vagy akár évekbe is beletelhet. A Chrysler most azt próbálja elérni a cégbíróságon, hogy átvehesse az ellenőrzést a Plastech gyáraiban, és folytathassa az alkatrészek előállítását, ameddig saját helyzete nem stabilizálódik, de kicsi a valószínűsége, hogy ez a próbálkozása sikerrel jár.