Kötelező lesz a fényszóró-használat Európában?

2008.02.12. 11:53

Számos európai országban már ma is kötelező bekapcsolni az autók lámpáit nappal, de német újsághírek szerint az Európai Uniót irányító politikusok a szabályozás egységesítését tervezik.

Állítólag 2011-re el szeretnék érni, hogy csak olyan új autók kerülhessenek forgalomba, amelyeken induláskor automatikusan bekapcsolódik a tompított fény. Ezzel párhuzamosan az összes tagországban módosítanák a törvényeket, így minden autónak minden napszakban kötelező lesz világítást használnia. Jelenleg a tagországok mintegy felében van ilyen kötelezettség, Magyarországon például csak lakott területen belül, nappal, jó látási viszonyok esetén nem kötelező bekapcsolni a lámpákat.

Az ötletet kevesen ellenzik, és ők sem tudnak másra hivatkozni, mint arra a 0,5-1%-os fogyasztásnövekedésre, amit a lámpák állandó használata okoz. Ugyanakkor az új, LED-es fényszórók jóval takarékosabbak, mint hagyományos, gázcsöves társaik, így hamarosan ez az érv is idejét múlttá válhat. Ugyanakkor úgy néz ki, a lámpák nappal is hatalmas segítséget nyújtanak a balesetek elkerülésében, mivel javítják az autók láthatóságát.