Új padlólemezt kezd fejleszteni a Chrysler

2008.02.12. 14:06

Az amerikai gyártó, miután új partnert nem talált a Mitsubishi helyett, saját kezébe veszi kisebb típusainak fejlesztését is. Egy új fejlesztőközpontot épít a cég, ahol a Chrysler Sebringhez és a Dodge Caliberhez hasonló típusok utódainak tervezése folyik majd.

A Chrysler összes jelenlegi középkategóriás modellje a Mitsubishi által a Lancer és az Outlander számára kifejlesztett platformra épül, és korábban is igyekeztek minél inkább kihasználni a japán partner nyújtotta lehetőségeket, míg az amerikai tervezők a nagyobb személyautók és terepjárók kifejlesztésére koncentráltak. Így szinte a nulláról kell kezdeni a munkát, ami hatalmas befektetéssel jár. A Chrysler számára azonban nincs más út, mivel jelenleg is a kisebb típusok adják az eladások nagyobb részét, és ez a trend csak tovább erősödik az üzemanyagárak emelkedésével.

A Project D néven beindított program csak öt-hat év múlva hoz kézzelfogható eredményt, de a tervek szerint ekkor rövid időn belül tucatnyi típus épülhet az új platformra. A Chrysler mérnökei állítólag egyetlen, igen rugalmasan kezelhető alkatrészcsomag kialakítását tűzték ki célul, amelynek felhasználásával nagyon különböző méretű és formatervű, első- és hátsókerék-hajtású modellek készülhetnének.