Rinspeed sQuba: tíz méterig vízálló

2008.02.18. 09:51

A svájci tuningcég minden Genfi Autószalonra egy-egy új tanulmányautót készít - az idén a merülő Lotus van soron, James Bond módra.


Galéria - kattintson a képre

A 007-es még 1977-ben merült a tengerfenékre egy átalakított Lotus Espritben, az "A kém aki szeretett engem" című epizódban, persze filmes trükkök segítségével. A Lotus Elise-en alapuló Rinspeed sQuba viszont valóban képes erre a mutatványra. Mindez úgy vált lehetségessé, hogy a kis sportkocsiba villanymotor került a Toyota négyhengerese helyére, így a működéséhez nincs szükség a levegő oxigénjére. Az autóba összesen három motort építettek: vízben és a víz alatt való haladást két, egyenként 3,6 kW teljesítményű kiegészítő villanymotor teszi lehetővé, amelyek két propellert forgatnak. Emellett a manőverezést segítik az első kerekek mögött elhelyezett elforgatható vízsugár-hajtóművek, amelyek a magassági kormány szerepét töltik be, így az autó tíz méterig könnyedén lemerülhet.


Galéria - kattintson a képre

Az utastér nyitott, így a víz alatti autózás garantált fürdőzést is jelent, de az utasok levegőellátása az autóba épített oxigéntartályok révén biztosított. A nyitott kialakítás nem véletlen, így nem kellett az utastér szigetelésével és nyomásállóságával vesződni, ráadásul az utasok könnyen kijuthatnak az autóból, ha baj lenne - például ha szuper-gonosztevők támadnának rájuk. A kipróbált Lotus karosszériának, és a fő villanymotor 160 Nm maximális nyomatékának köszönhetően az sQuba állítólag szárazföldön is csodásan megy, igaz, csak addig, amíg a Li-ion akkumulátorok kitartanak.


A merülési képesség és tiszta üzem mellett az sQubának más különlegességei is vannak. Van benne robotpilóta, amely képes az útfelületen tartani az autót és az orrból kiemelkedő érzékelő jelei alapján elkerülni az akadályokat. A rendszám helyén egy több szegmensből álló átforduló kijelzőt helyeztek el, az első légbeömlőt pedig fémes színű lamellákkal lehet eltakarni.

A Rinspeed részéről mindez persze csak játékos erőfitogtatás, a merülő autóból soha nem lesz szériagyártmány, de nem elképzelhetetlen, hogy a következő Bond-filmek valamelyikében még találkozunk benne.