Elkészült az új Audi A4 kombi

2008.02.20. 11:52

Genfben leplezik le az A4 Avant következő generációját, amely tágasabb, stabilabb és könnyebb, mint közvetlen elődje, igaz, ez a szedánt ismerve nem meglepő.


Galéria - kattintson a képre

Az Audi tervezőinek ezúttal nem kellett sokat bűvészkedniük, hogy az új padlólemezre jobb kombit építsenek a korábbi Avantnál. Az új A4-es eleve annyival nagyobb, mint a régi, hogy sem a tengelytávot, sem a hátsó túlnyúlást nem kellett tovább toldozgatni. A 4,7 méteres hossz így is bőven elegendő volt, hogy alaphelyzetben 490, lehajtott ülésekkel pedig 1430 literes csomagteret alakítsanak ki. Az autó arányait, akárcsak a négyajtós esetében, itt is a hosszú, 2,8 méteres tengelytáv határozza meg: a hátsó kerékívek egyáltalán nem érnek bele az ajtókba, viszont csomagtartó túlnyúlása feltűnően rövid.


Galéria - kattintson a képre

Az új Avant karosszériája állítólag jóval merevebb, mint az elődjéé volt, de ugyanakkor 10%-kal könnyebb, köszönhetően az alumínium elemek széleskörű felhasználásának. Ráadásul az első tengelyhez képestitt is hátrébb került a motor bő 15 centivel, ami a hosszú tengelytávval együtt sokat javít az autó menettulajdonságain. Az Avant műszaki szempontból messzemenően megegyezik az A4 szedánnal: ugyanazokkal a motorokkal, váltókkal és hajtásláncokkal kínálják, bár a sajtóközlemény említést tesz egy 1,8 literes, 120 lóerős motorral felszerelt alapkivitelről, amelyet ősztől lehet majd megvásárolni.

Aki azonban hajlandó egy picit többet fizetni a 27 550 eurós alapárnál, annak nem kell az év második feléig várnia. Az A4 Avant forgalmazása a márciusi bemutató után nem sokkal, a tavasz folyamán megkezdődik Európa szerte.