Bíróságra megy a Porsche London ellen

2008.02.21. 11:23

A brit főváros polgármestere, Ken Livingstone tovább emelné a központi kerületekbe való behajtás díját, de a német autógyártó megpróbálja megakadályozni ebben.

London szívébe már ma is csak a megfelelő díj befizetése ellenében lehet autóval bejutni. A megfizetendő összeg a jármű szén-dioxid-kibocsátásától függ: a legszennyezőbb járművek tulajdonosai jelenleg 8 fontot, azaz kb. 2800 forintot fizetnek naponta, ha át akarják lépni a City határát, a helyi lakosok pedig 80 pennyért használhatják az autójukat. Livingstone azonban sokkal szigorúbb intézkedéseket ígér, ha ő győz a küszöbön álló polgármester-választáson: októbertől 25 fontra, azaz 8700 forintra emelné a maximális díjat mindenki számára, függetlenül attól, hogy hol lakik. A büntetőtarifa persze elsősorban a luxusautóval járó módosabb réteget érinti, mivel a nagy teljesítményű benzinmotorokkal felszerelt modelleknek a legmagasabb a szén-dioxid-kibocsátása. Így érthető, hogy a Porsche, amely egyetlen dízelmotoros, vagy 200 lóerőnél gyengébb típust sem forgalmaz, elsőként támadja a polgármester terveit.

A Porsche persze nem saját üzleti érdekeire hivatkozik. Azt mondják, a tervezett új tarifák nem tesznek jót Londonnak, mivel az ilyen kényelmetlenségek elriaszthatják a komoly üzletembereket a városból. "Senki nem szórhatja el a szemetét az utcáinkon, így a Porschénak sem engedjük, hogy benzinfaló, szennyező autókat kényszerítsen a londoniakra, akaratuk ellenére" - hangzik Livingstone kemény hangvételű válasza. Ez persze csak az első menet, a végső szó majd a bíróságon hangzik el, és ha a Porsche nyer, akkor a londoni városházán kénytelenek lesznek változtatni a tervekben szereplő adótarifákon.