JJAD Project 001: Lotus-alternatíva?

2008.02.22. 14:28

Nagy-Britanniában tucatszám születnek és halnak el évente a kis sportkocsi-gyártók. Most éppen egy újabb születik egy Jim Dowle nevű tervező jóvoltából, aki korábban a McLaren F1 és a Caparo T1 tervezésében is részt vett.


Galéria - kattintson a képre

A JJAD nevű vállalkozás célja azonban nem egy újabb sebességi vagy gyorsulási rekorder autó megépítése. Dowle egy mexikói formatervező, Alejandro Loya Iturralde segítségével elérhető, egyszerű és könnyű sportautó tervezésébe fogott, amely méltó versenytársa lehetne a Lotus Exige-nek. A látványos vázlatok mellett egyelőre csak néhány sarokszámot hoztak nyilvánosságra: a Project 001 mindössze 870 kilogrammos lenne, kb. 200 lóerős motorja volna, az ára pedig nem haladná meg a 35 ezer fontot, azaz átszámítva a 12,3 millió forintot. Ezenkívül a rajzokból az is kiderül, hogy az autó felfelé nyíló ajtókkal és középmotorral készül majd, így viszonylag jóval alacsonyabb ára ellenére ugyanolyan félelmetes látvány lehet, mint a Lamborghini Gallardo vagy a Ferrari F430-as.

Sajnos azt egyelőre nem közölték, hogy az első működő autó mikorra várható, vagy hogy mikor kezdik gyártani a vonzó sportkocsit, de reméljük, a JJAD nem tűnik el ugyanolyan hirtelen, ahogy megjelent, mint a legtöbb hasonló kisvállalkozás.