Személyautó-töréstesztek közepes eredménnyel

2008.02.27. 14:04

A kisteherautók mellett öt új személyautót is megvizsgált az EuroNCAP gárdája: kiderült, hogy mennyire biztonságos a Suzuki Splash, a Citroën C5, a Renault Kangoo, valamint a BMW X3 és a Daihatsu Terios.


Galéria - kattintson a képre

A mezőny legjobbjának a Citroën C5 bizonyult, ötcsillagos töréstesztjével és négycsillagos gyermekbiztonsági eredményével, egyedül a gázolási próba két csillaga nem illik igazán a képbe. A többi típus kivétel nélkül négy csillagot kapott a passzív biztonságára. A Renault Kangoo és a BMW X3-as kapott a C5-ösön kívül négy csillagot a gyermekek biztonságára, a többi modell ebben a versenyszámban a lehetséges ötből három csillagot szerzett. Az elgázolt gyalogosok esetében viszont egyértelműen a magas és meredek orr a nyerő. Itt a Suzuki Splash és a Daihatsu Terios szerzett három-három csillagot, a Kangoot két csillagra értékelték, az X3-as pedig csupán egyetlen csillagot kapott.

Az eredményekből jól látszik, hogy az újabb személyautók tervezésekor a gyártók már odafigyelnek a megfelelő törésteszt-eredményekre, így kirívóan rossz eredményekkel egyre ritkábban találkozunk, legfeljebb a motorháztetők kialakításán van még mit javítani a gyalogosok érdekében.