Bővítik a Fiat 500-as gyártását

2008.02.28. 10:06

A Fiat ugyanazt a problémát nyögi most az 500-assal, mint korábban a BMW a Minivel: egyszerűen nem tudnak eleget gyártani a formás kisautóból.

Az eredeti tervekben évente 120 ezer példány előállítása szerepelt, de mostanra egyértelművé vált, hogy sokkal nagyobb mennyiség iránt lenne kereslet. A tavaly júliusi bemutató óta 160 ezer megrendelés érkezett, pedig vannak olyan európai országok, ahol még be sem vezették a típust. A Fiatnál ugyan számítottak a kezdeti rohamra, de a kereslet nem csökken a várt mértékben, ezért most évi 120 ezerről 190 ezerre növelik a gyártást a cég lengyel üzemében. Egyes elemzők szerint azonban ez is kevésnek bizonyulhat, ha megérkeznek a típus újabb, egyelőre csak pletykákból ismert változatai, a kabrió, a 4×4-es és a Giardiniera néven emlegetett minikombi.

A helyzetet csak tovább bonyolítja, hogy a Fiatnak hamarosan meg kell kezdenie a Ford Ka utódjának gyártását is, amely az 500-as alapjaira épül, így elképzelhető, hogy később a vállalat valamelyik olaszországi üzemében is elkezdik az 500-as előállítását.