Webasto Light: elpazarolt szépség

2008.02.28. 12:04

A Genfi Autószalon közönsége láthatja először, és talán utoljára a formás roadstert, amelyet egy új szerkezetű tető bemutatása kedvéért készített a német napfénytető-nagyhatalom, a Webasto.


Galéria - kattintson a képre

A Light névre keresztelt kétüléses formatervét nem házon belül készítette el a cég, inkább hozzáértőkre bízták a munkát. Az olasz IED Automotive kapta a feladatot, hogy készítsen egy nyitott típust, amelyhez illik a Webasto legújabb fejlesztése. A tervezők a Fiat 124 Spider mintájára készítették el a tanulmányt, amely érzésünk szerint talán túlzottan is jól sikerült. Szép arányú, de agresszív, akárcsak szellemi elődje, de mégsem szájbarágósan múltidéző. Ha netán gyártásba kerülne, alighanem alaposan megszorongatná a Mazda MX-5-öst és az Opel GT-t. Szériamodell azonban biztosan nem készül. A Webasto nem versenyezni akar a nagy autógyárakkal, inkább eladná nekik a Light tanulmány nyitható tetejét.

A keret nélküli, méhsejt-szerkezetű műanyagból készített tető egyébként valóban ígéretes ötlet. A fűthető hátsó ablakkal együtt is csak 13 kilogrammos és elfér az autó csomagtartófedelén, mégis tökéletesen kiválthatja a mai kabriók többségén alkalmazott helyigényes és nehéz fémvázas vászontetőket.