Giugiaro Quaranta: klasszikus jövőautó

2008.02.29. 14:29

Feltámadni látszik az olasz formatervező stúdiók tanulmányautó-építő kedve: az idén a Pininfarina mellett a Giugiaro is kiállít egy elszállt koncepciót a Genfi Autószalonon.


Galéria - kattintson a képre

A Quaranta az aktuális divatnak megfelelően ezüst színű, üvegtetős, és egybeszabott, töretlen éleivel és nagy, egységes felületeivel mégis olyan, mintha a valamikor az 1960-as évek végén tervezték volna űrkorszakbéli csodajárgánynak. A sajátos retro-modern fazon nem véletlen. Giorgio Giugiaro formatervező stúdiója, amely sokáig az ItalDesign nevet viselte, az idén ünnepli 40. születésnapját, így a Quantarával egyszerre próbálnak visszautalni a múltra és előremutatni a jövőbe.


Galéria - kattintson a képre

A lemezek alatt persze kérlelhetetlenül XXI. századi a tanulmány: a hajtását a Toyota hibrid hajtásláncának egy változata végzi, amellyel a kétajtós gép elméletben 4 másodpercen belül gyorsulhat 100 km/h-ra, és állítólag akár 250 km/h-val is haladhat. Belül három felnőtt, és egy kisgyermek számára alakítottak ki helyet, az átlátszó tetőbe pedig napcellákat építettek, amelyek álló helyzetben is folyamatosan töltik az autó akkumulátorait.