Lotus Exige 270E Trifuel: mindenivó részeges

2008.03.05. 14:12

A Lotus korábban is készített alkohollal üzemelő prototípusokat, de a legújabb környezetbarát Exige változat már a metilalkohollal pancsolt pálesztől sem dobja fel a talpát.


Galéria - kattintson a képre

A 270E lényegében a jól ismert, kompresszoros Toyota-motoros Exige, amely ezúttal 270 lóerős, 3,88 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s sebességet, és akár 255 km/h-val is száguldhat. Az újdonság az, hogy a motor új vezérlőegysége az üzemanyag-ellátó rendszerbe épített szenzorok révén képes mindig az elégetendő anyagnak megfelelően változtatni a gyújtási és befecskendezési paramétereket, így nem csak szabvány üzemanyagokkal használható az autó. Benzinnel, etilalkohollal és metilalkohollal, sőt, ezek bármilyen arányú keverékével is működhet a 270E. A metilalkohol - annak ellenére, hogy igen mérgező - a Lotus szerint igen jó alternatív hajtóanyag lehetne, mivel hidrogénből és a levegő szén-dioxidjából könnyen előállítható, így az elégetése összességében nem jelent megnövekedett szén-dioxid-kibocsátást.

Az Exige Trifuel persze egyelőre csak prototípus, amely arra szolgál, hogy a Lotus mérnökei még több adathoz jussanak a különböző alkohol-benzin keverékek belső égésű motorban való felhasználásával kapcsolatosan. Ugyanakkor egyáltalán nem lehetetlen, hogy a közeli jövőben egy hasonló, alkohollal használható Lotus sorozatgyártásba kerüljön, hiszen ma már egyre több országban kapható üzemanyagként használható alkohol-benzin keverék.